The Stow Design Guide SPD Consultation Draft

Ended on the 29th June 2015
If you are having trouble using the system, please try our help guide.

4. Development Options

(1) 4.1 Short Term interventions (1 to 6)

  1. Parking square
  2. Permit parking zone
  3. Entrance to permit zone and pedestrian priority
  4. Parking Square- northern entrance
  5. New lighting and landscaping
  6. Tree maintenance
Figure 4.1

4.2 Medium Term interventions (7 to 12)

  1. Moot House Square
  2. Development site on service bays site
  3. Development site on the other large site
  4. Parking Square
  5. Through road access blocked
  6. Provision of new parking for residential area
Figure 4.2

4.3 Long Term interventions (13 to 25)

  1. Redeveloped car park
  2. New public car park
  3. One way access road
  4. Service entrance
  5. Redeveloped community meeting facility
  6. New parking on open space adjacent to dentists
  7. Proposed mixed use development
  8. New residential development
  9. Refurbished community Library and café
  10. New development at gateway to The Stow
  11. New development on the car park site
  12. Development site on funeral directors site
  13. Divided units to create double frontages
Figure 4.3

4.4 Proposed key access and movement

Figure 4.4

4.5 Options analysis

Short Term interventions

1 - Parking square: redesigned public realm connecting The Stow with the Moot House, incorporating short stay car parking and loading on a shared surface

2 - Permit parking zone: controlled and allocated parking zone to improve resident and business parking approximately 28no. spaces to allocated plus service access and delivery bay.

3 - Entrance to permit zone and pedestrian priority: enhanced entrance table to control speed.

4 - Parking Square- northern entrance: enhanced public realm creating an entrance gateway to The Stow from the northern entrance. The redesigned entrance includes short stay parking for 5 vehicles, landscaping and pedestrian priority entrance point; access to the private resident forecourt is maintained.

5 - New lighting and landscaping: interventions within The Stow designed to improve the environment and help tackle anti-social behaviour issues.

6 - Tree maintenance: failing planting beds removed

Medium Term interventions

7 - Moot House square: redesigned square which could be used for public events including visiting markets.

8 - Development site on service bays site: the redeveloped service bays could accommodate a mixed use development incorporating approximately 55* units over 3 storeys, 55 parking spaces and private/communal outdoor space. (At least 1 space per unit and some parking for shop units)*Depending on unit size and or residential/ commercial mix.

9 - Development site on the other large site: the redeveloped service bays could accommodate a mixed use development incorporating approximately 15* units over 2 storeys, 15 parking spaces and private/communal outdoor space. (At least 1 space per unit and some parking for shop units)*Depending on unit size and or residential/ commercial mix.

10 - Parking Square: located centrally which connects the Aldi with The Stow and incorporates 6no. parking spaces.

11 - Through road access blocked: The parking square could be used to transform the through route into two separate non connecting access roads.

12 - Improved parking for residential area: potentially used in conjunction with intervention 2, the redesigned central residential area could provide parking for an additional 12 spaces, taking pressure away from the proposed on street parking permit zone.

Long Term interventions

13 - Redeveloped car park: redeveloped public car park providing a mixed use development which fronts onto the new service yard development, incorporating approximately 15* units up to 2.5 storeys (to ensure any proposals do not dwarf the adjacent Stow buildings or create a tunnel affect between sites 8 & 13), 15 parking spaces (spaces could be allocated out of the public car park provision) and private/communal outdoor space. (At least 1 space per unit and some parking for shop units)*Depending on unit size and or residential/commercial mix.

14 - New public car park: relocated and redesign featuring 34 public car park spaces and through its central location reinforces the links between The Stow and the surrounding development sites.

15 - One way access road: a new one-way route maximising the potential for parking.

16 - Service entrance with dedicated refuse collection: dedicated waste collection facility to help improve the appearance of the rear blocks.

17 - Redeveloped community meeting facility: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the main street, incorporating 6* units over 2.5 storeys, 12 parking spaces (spaces would be allocated out of the additional spaces adjacent to the dentist) and private/communal outdoor space. *Depending on unit size and or residential/commercial mix.

18 - New parking on open space adjacent to dentists: using the currently available space to alleviate parking pressures in creating spaces for a variety of uses.

19 - New mixed use development adjacent to Moot House: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the square, incorporating 5* units over 2 storeys, 5 parking and private/communal outdoor space. *Depending on unit size and or residential/commercial mix.

20 - New residential development and parking to the rear of Moot House: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the square, incorporating 5* units over 2 storeys, 10 parking and private/communal outdoor space. *Depending on unit size and or residential/ commercial mix.

21 - Refurbished community Library and café: enhanced library, redesigned to front onto the park, providing active frontage and community uses which connect with the space. A community café could be incorporated.

22 - New development at gateway to The Stow: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the square, incorporating 6* units over 2 storeys, 8 parking and private/ communal outdoor space. *Depending on unit size and or residential/commercial mix.

23 - New development on the car parking site to the north: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the square, incorporating approximately 15* units over 2.5 storeys, 15 parking and private/communal outdoor space provided as balconies. (At least 1 space per unit and some parking for shop units)*Depending on unit size and or residential/commercial mix.

24 - Development site on funeral directors site: redeveloped to provide a residential development which fronts onto the square, incorporating approximately 8* units over 2.5 storeys, (with a focal structure in the north west corner of the site to emphasise The Stow), 8 parking and private/ communal outdoor space. (At least 1 space per unit and some parking for shop units)*Depending on unit size and or residential/commercial mix.

25 - Divided units to create double frontages: to create active frontage to the rear of the block and provide smaller starter units in place of the service bays.

If you are having trouble using the system, please try our help guide.
back to top back to top